Prima competitie de mini-DRONE/UAV din Romania, organizata de X-Projects

Iata ca s-a incheiat si prima editie a primei competitii de DRONE din Romania! A fost o experienta interesanta, si participantii au plecat entuziasti si mai ales dornici sa revina la urmatoarea editie din toamna.

Multumim SPONSORILOR:     ROBOFUN          AQUASOFT         TEAMNET,  pentru sustinerea lor financiara in organizarea concursului, si pentru premiile oferite,  precum si celor care s-au implicat  in organizare.

Vineri 19 iunie am organizat premierea cu masa festiva :  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.887623331254405.1073741889.376942942322449&type=1

Pe 18 iunie am organizat a-2-a si ultima zi a competitiei, vremea a tinut cu noi, astfel ca participantii au putut concura la probele de viteza si lansare OU cu/fara parasuta. A fost o competitie foarte interesanta si inedita.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.886905567992848.1073741888.376942942322449&type=1

 

In prima zi de concurs: 17 iunie,  am avut o ‘fereastra’ de vreme buna exact pe perioada desfasurarii concursului, asa ca am decis sa profitam de vreme sa facem unele probele care se puteau realiza doar afara.

Totul a decurs destul de bine, lumea a fost incantata, s-au facut probele de traseu si manevrabilitate ,  proba de anduranta, si proba de tractiune. Am avut 7 echipe cu DRONE si azi  ar trebui sa mai vina inca echipe 2 cu aeromodele cu FPV(camera video+emitator pe avion si ochelari realitate virtuala)

3 concurenti au executat proba de anduranta in modul GPS hold / altitude hold, aveau pilot automat pe DRONE.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=886212461395492&set=a.886197948063610.1073741887.376942942322449&type=3&theater

Azi 18 iunie, avem probele de aruncare ou la punct fix/cu parasuta, si proba de viteza.

 

In urma sedintei care a avut loc duminica 15 iunie, ora 16:00, in sala A03 din localul LEU al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.884662924883779.1073741886.376942942322449&type=1

unde s-a tinut prezentarea Primei COMPETITII de mini-DRONE si mini-UAV-uri din Romania, organizata de Asociatia X-Projects Romania in colaborare cu Liga Studentilor Electronisti si Universitatea Politehnica Bucuresti,  s-au facut urmatoarele modificari   stabilite de comun acord cu majoritatea participantilor prezenti: a fost modificata modalitatea de evaluare, si modificate categoriile pentru mini-DRONE. Vedeti la sectiunea probe.

PENTRU INSCRIERI trimiteti intentia voastra, cu numele echipei, numarul de participanti, numele lor si probele la care doriti sa participati, pe adresa de email:  office@xprojects.ro

Cand?  17-18  iunie 2014 de la ora 17:30  

Unde?   Anumite probe se vor desfasura in holul mare AN si altele in zona spatiului verde de langa  Rectoratul Universitatii  Politehnica Bucuresti, in functie de vreme(va tinem la curent cu modificarile)     Coordonate GPS:  44.437472   26.050312

politehnica3

Concursul se adreseaza tuturor pasionatilor de drone, uav-uri, roboti.  Scopul concursului este de a implica tinerii intr-un domeniu de viitor, si a ajuta la formarea viitoarei generatii de proiectanti-constructori si piloti de DRONE/UAV-uri in Romania. Aceasta competitie se va desfasura de de 2 ori pe an, in diferite locatii, si va creste in amploare de la an la an.

Categoriile la care puteti participa:

1)Categoria mini-DRONE ( multi-rotor,  robot aerian, doar cu motorizare electrica, telecomandat,  cu masa maxima de 2.5kg)

2)Categoria  mini-UAV ( tip aeromodel doar cu motorizare electrica, cu masa maxima de 2.5 kg)

Desfasurarea competitiei:

—– pe 15 iunie, de la ora 16:00, holul din campusul LEU a avut loc:  prezentarea generala a competitiei, explicarea probelor de concurs, stabilirea detaliilor competitiei, si propuneri de probe noi impreuna cu participantii  si inscrierea participantilor.

—–17 iunie  de la  ora 17:30  inscrierea participantilor, prezentarea probelor , zi de CONCURS!

—–18 iunie de la ora 17:30  a-2-a zi a  competitiei , si PREMIEREA (premiile constau in vouchere si componente in valoare de peste 1000 LEI)

 

Probele de concurs.

Se incepe cu verificarea dronelor, cantarirea lor, daca sunt conforme cu regulamentul.

Se vor face verificari inainte de competitie cu toate radiocomenzile si dronele pornite pentru a se verifica daca nu sunt interferente.

(*) Team project presentation : fiecare echipa isi va prezenta proiectul, specificatiile tehnice ale dronei, gradul de implicare in proiect, precum si daca au folosit drone din comert, sau echipamente off-the-shelf sau si le-au construit ei etc.

Pentru categoria mini-DRONE cu masa sub 2.5 kilograme

(I)- Proba de TRACTIUNE  (echipa a carei mini-DRONE reuseste sa traga cat mai mult de cantar). Se va face raportul intre greutatea dronei si forta cu care se trage de cantar.
(II)- Proba de autonomie zbor (echipa a carei mini-DRONE  obtine cel mai lung timp de zbor, raportat la masa dronei)
(III)- Proba de  manevrabilitate si indemanarel pilot (3 incercari).  DRONA(de care atarna un snur de 30cm cu un magnet)  trebuie sa decoleze din pozitia START, apoi va executa un traseu, in modul telecomandat (printre obstacole: stalpi, copaci) apoi se va indrepta spre zona de ridicare Hard Disk-ului (aprox 180 grame), il va ridica cu magnetul atasat de snur ,   apoi va trebui sa  revina in punctul de plecare cu tot cu magnet .  Zbor vizual.   Punctarea se va face in functie de timp si obiectivele atinse. Lovirea de obstacole va depuncta echipa participanta la proba.

(IV)- Proba de lansare payload din drona  la punct fix (un ou). Daca se doreste, echipa poate sa realizeze un model de parasuta si sistemul de amortizare pt ou, dar orice solutie pentru a pastra integritatea oului care este prezentata catre  juriu si acceptata,  poate fi folosita.
Pilotul trebuie sa stea la locul special amenajat, sa piloteze drona de la distanta, intre 15-20metri( intre punctul pe care sta pilotul cu picioarele si proiectia aprox a CG  drona pe sol . Trebuie sa execute un traseu inainte sa lanseze payload-ul si sa tina cont si de vant. Target-ul va fi format din 3 cercuri concentrice. Echipa a carei DRONA  reuseste sa lanseze si sa plaseze payload-ul cel mai aproape de centru castiga maxim de puncte. Se va lua in considerare si timpul.

(V)Proba de viteza. T

(VI)- executie traseu cu pilot automat (pt avansati) si lansare payload/sau facut o poza la o locatie , stiind coordonatele GPS (pentru avansati)

 

Pentru categoria (4) Mini-UAV(aripa fixa-aeromodel) cu masa sub 2.5 kg

(I)- Proba de Payload

(II)- Autonomie zbor(cine obtine cel mai lung timp de zbor cu un payload de 10% din masa avionului)

(III)- Lansare payload la punct fix (un ou). Echipa trebuie sa isi realizeze singura modelul de parasuta si sistemul de amortizare pt ou.
Pilotul trebuie sa stea la un punct special amenajat, sa piloteze UAV-ul de la distanta de 50-100m. Trebuie sa execute un traseu inainte sa lanseze payload-ul si sa tina cont si de vant. Target-ul va fi format din cercuri concentrice. Cine reuseste sa lanseze cel mai aproape de centru castiga maxim de puncte.

(IV)- Manevrabilitate, si skill pilot. Executie traseu,telecomandat printre obstacole. Zbor vizual, sau fpv.
Aterizare la punct fix la sol/prindere in mana , puncte suplimentare
(V)- executie traseu cu pilot automat (pt avansati) si lansare payload/sau facut o poza la o coordonata gps

 

PENTRU INSCRIERI trimiteti intentia voastra, cu numele echipei, numarul de participanti, numele lor si probele la care doriti sa participati, pe adresa de email:  office@xprojects.ro

Premiile vor consta in:
1) Componente electronice , precum si vouchere de piese, pe care le puteti valorifica la magazinul sponsorului nostru RoboFun. (in valoare de peste 1000 lei!)
2)Acumulatori Litiu-polimer
3)Cupe, diplome, medalii..
….si cel mai important, concurentii vor face schimb de experienta alaturi de alti pasionati , constructori si piloti de DRONE si UAV-uri.

Va asteptam!